През месец септември 2017 г. Сдружение Идиопатична белодробна фиброза проведе специална информационна кампания за болестта ИБФ.

Една от инициативите на кампанията беше благотворително организираната велообиколка на 01.10.2017 г. в София в подкрепа на пациентите, страдащи от рядката болест ИБФ. Велообиколката премина под мотото „С дъх на живот“. Колоездачите, взели участие в нея, бяха тържествено посрещнати за финала на маршрута си в градинката пред Народен театър „Иван Вазов“ в София.

След финала Тодор Мангъров, водач във велообиколката, сподели: „Карахме при изключително трудни за сезона условия – повече от 5 часа ни валя дъжд. Не се отказахме, въпреки всичко. Измръзнали и мокри, но завършихме! Защото каузата за популяризиране на идиопатичната белодробна фиброза е важна!“

На събитието всеки имаше възможността да научи повече за болестта, симптомите й и начините за овладяване. Пациентите, страдащи от ИБФ, както и техните близки, имат нужда да разберат начини за лечение, както и да получат подкрепа и адекватен съвет. Към този момент разходите за лечението за ИБФ не се поемат от държавата, както и всички процедури и изследвания в процеса на диагностицирането, припомнят от Сдужението.

Снимки от събитието вижте във Фейсбук.

Вижте снимки от събитието: